EU kritiserar Sverige för CIA-flyg

Sverige och ett tiotal andra EU-länder får som väntat hård kritik av EU-parlamentet i rapporten om transporter av terrormisstänkta fångar som den amerikanska underrättelsetjänsten CIA har genomfört.

Det blev en lång och stormig debatt före omröstningen om Europaparlamentets CIA-rapport. De konservativa, som sen röstade nej eller lade ned sina röster, hävdade att rapporten inte innehåller bevis för att regeringarna i de utpekade länderna verkligen agerat i hemligt samförstånd med CIA.

Socialistgruppen i parlamentet ville stryka uppmaningen till EU:s 27 medlemsstater om att de ska starta en oberoende utredning, samt straffa de EU-länder, bland annat Sverige, som enligt Europaparlamentets rapport brutit mot Europas mänskliga rättigheter.

Den svenska socialdemokraten Inger Segelström ansåg att det var CIA som bröt mot svenska regler när de två egyptierna utvisades ombord på ett CIA-plan i december 2001.


– Då gick CIA för långt med övergrepp mot de gemensamma regler som Sverige ställt sig bakom både nationellt i EU och FN, sade hon.

Men socialisten Claudio Fava som skrivit Europaparlamentets CIA-rapport sade att CIA kunnat flyga ut misstänkta terrorister eftersom många av EU:s regeringar tittat åt ett annat håll.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista