Unicef-rapport ifrågasätts i Storbritannien

Barn i Storbritannien har det sämst bland 21 undersökta industriländer. Det är FN:s barnfond Unicef som har jämfört barnens förhållanden, bland annat när det gäller ekonomi och hälsa. Men i Storbritannien ifrågasätts resultatet.

– Jag är faktiskt inte medveten om detta, att det skulle vara så dåligt. Visserligen finns det brister, men det tror jag att det finns överallt, säger Mark Kampinili som denna dag har tagit med sina tre barn till leksaksmuseet i skotska Edinburgh.

Undersökningen från FN hann bara kort refereras i medierna innan den blev hett stoff för dagens pratshower i radio och tv.

– Titta på Paris och om du är algerier till exempel i Paris så har du det inte så bra heller, argumenterar en kvinna i tv.

Omfattande undersökning
FN:s barnfond Unicef visar dock på en annan, mycket dyster bild av hur det är att leva som barn i Storbritannien. Unicef har genomfört en omfattande undersökning bland 21 utvecklade industriländer.

Organisationen har granskat 40 olika frågor som har med barn att göra. Däribland fattigdom, säkerhet, hälsa, familjerelationer och hur barnen uppfattar sig själva.

Det visar sig att barn har det bäst i Nederländerna, Sverige, Danmark och Finland. I botten på listan finns USA och allra längst ner, Storbritannien.

Bland annat framhålls det att andelen brittiska barn som lever under fattiga förhållanden har fördubblats sedan 1979, trots regeringens ansträngningar. Att 16 procent av barnen lever i familjer som bara tjänar hälften av medelinkomsten och att en tredjedel av barnen uppger att de varit berusade två eller flera gånger.

Ingen koppling med ekonomin
Slutsatsen enligt Unicef, är att det inte finns någon koppling mellan ett lands ekonomi och barnens livskvalité.

En talesman för Labourregeringen säger i en kommentar att det är viktigt fortsätta förändra barnens villkor till det bättre.

Maria Eksedler, Edinburgh, Skottland
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista