"Sverige ska driva på för ett större EU"

Sverige ska driva på för ett större EU med ökat inflytande. Det är den korta sammanfattningen av regeringens utrikespolitiska deklaration som utrikesminister Carl Bildt presenterade i riksdagen på onsdagen.

– Varje utvidgning har lett till att unionen har blivit en starkare kraft för fred, frihet och demokrati. Inte bara i Europa utan också globalt, sade Carl Bild under debatten.

Carl Bildt sade att samarbetet inom EU intar en särställning i svensk utrikes- och säkerhetspolitik. I det finns i sak ingen förändring jämfört med den tidigare socialdemokratiska regeringen, även om Bildt markerade och betonade EU-samarbetet särskilt i sin utrikesdeklaration.

Markerade skillnad
Själv anser Carl Bildt skillnaden ligger i det, sade han på en presskonferens efter riksdagsdebatten.

– Vi har ju ett mycket tydligare europeiskt engagemang, sade han.

Den moderate utrikesministern ägnade också mer tid än förmedlingen någon av sina företrädare åt att betona klimat- och miljöfrågornas roll i utrikespolitiken.

Urban Ahlin, vice ordförande i utrikesutskottet, presenterade en socialdemokratisk utrikespolitisk deklaration där formuleringarna har skärpts jämfört med tidigare om konflikten mellan Israel och palestinierna.

Ansåg att regeringens linje är oklar
Israel har ett särskilt ansvar för att få igång en fredsprocess, Israel bryter mot folkrätten och måste upphöra med sitt övervåld, heter det. Urban Ahlin ansåg att regeringens linje är oklar.

– Många kommer faktiskt att resa frågetecken här. Om jag ska vara ärlig så förstår jag inte texten, sade Urban Ahlin.

Den gamla och nya regeringen är överens i många frågor, även om Urban Ahlin kritiserade regeringen också för att inte säga att USA:s angrepp på Irak är ett brott mot folkrätten och för att ägna för lite kraft åt utvecklingen i Afghanistan.

Den tydligaste skiljelinjen i svensk utrikespolitik går inte mellan den borgerliga regeringen och socialdemokraterna, utan mellan vänsterpartiet och miljöpartiet i viss mån, och alla de andra.

Bildt fick alliansintern kritik
Inte desto mindre fick Carl Bildt alliansintern kritik i dag, onsdag, för att inte vilja kalla dödandet i Darfur för folkmord från folkpartiets Birgitta Ohlsson.

Efter debatten sade hans ministerkollega Gunilla Carlsson att hon fortfarande, precis som när hon var i opposition, tycker att det är ett folkmord som pågår i Darfur.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista