Oroligheterna i Guinea trappas upp

Situationen i Guinea i Västafrika riskerar att urarta till ett blodbad, det varnar den ansedda tankesmedjan International Crisis Group för. Den kritiserade presidenten Lansana Conté har infört undantags-tillstånd i landet, och den militära närvaron är påtaglig i huvudstaden Conakry.

Situationen är kaotisk och både regeringssidan och oppositionen är splittrad. Sascha Sohlman bor i huvudstaden Conakry och han målar upp en bild av ett land i kaos.

– Nu är det en helikopter här över oss occh de har börjat patrullera med stridshelikoptrar, säger Sascha Sohlman.

Undantagstillstånd
Helikoptern dånar över den öde stan, för de flesta av dygnets timmar är den nedgångna miljonstaden kusligt öde och stilla. De enda som rör sig är militär och polis.

För sedan i måndags råder undantagstillstånd och utegångsförbud är påbjudet 18 av dygnets timmar, från klockan sex på kvällen till tolv mitt på dagen.

Protester mot presidenten
I månader har kraven på att president Lansana Conté ska avgå växt. Det är landets fackföreningar som har lett protesterna, landsomfattande strejker har lamslagit landet, och det ser ut som de har ett brett folkligt stöd.

Men demonstrationerna har blivit allt våldsammare. Minst 110 människor har dödats sedan förra månaden. Ögonvittnen berättar om soldater som skjuter skarpt rakt in i folkmassan. Men det berättas också om soldater som lynchas. 

– Man hör talas om brinnande bilar, stenkastning och dessutom att unga militärer som valt att gå över till folkets sida har gått in i vapenförråd och beväpnat sig. För tidigare har många militärer gått utan ammunition i och med att presidenten inte har något förtroende för dem, säger Sascha Sohlman.

Den kedjerökande diabetessjuke presidenten Lansana Conté anses försvagad och det finns tecken som tyder på att det är general Kerfala Camara som är den starke mannen just nu. Conté tog makten i en militärkupp för 23 år sedan och har sedan dess styrt landet med järnhand. Han är visserligen numera en vald president, men de valen har oppositionen bojkottat.

Framtiden för de tio miljonerna guineanerna är mycket oviss.

Risk för inbördeskrig
Faran för att en maktkamp bryter ut, en maktkamp som kan blomma ut i fullt inbördeskrig är uppenbar. Det finns etniska spänningar i landet som kan exploateras och oppositionen är splittrad.

Guinea har stora naturtillgångar, bland annat är landet världens största exportör av bauxit som används i framställningen av aluminium. Dessvärre är Guinea genomkorrupt och de allra flesta lever i yttersta fattigdom.

Marianne Kihlberg
marianne.kihlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista