Skolor krävs på skadestånd för mobbning

Barn- och elevombudet Lars Arrhenius kräver tre kommuner på skadestånd för att de gjort för lite för att stoppa mobbning och kränkningar av elever i deras skolor.

– Hon blev utfryst av sina klasskompisar. De stod i klungor och hon kände sig väldigt utanför. Hon fick blickar, de kommenterade hennes kläder och lärarna nonchalerade det. Det är det som är så beklämmande, att de inte brytt sig, berättar mamman Inga-Lill Åberg.

Hon fick gå ensam på rasterna och i matsalen satte sig klasskamraterna vid ett annat bord. Det blev inte bättre när föräldrarna pratade med skolan.

Barn- och elevombudet Lars Arrhenius begär 40 000 kronor av Göteborgs kommun i skadestånd för eleven.

Skolan styrde inte aktiviteterna så att alla elever naturligt kom att delta.

Lärarna sa till de andra eleverna att vara snälla mot henne, men det räcker inte. Eleven har själv inte ansvaret för utfrysningen, säger Lars Arrhenius.

– Jag tycker inte att man kan lägga ett sådant stort ansvar på det här barnet eller barnen i skolan. Det är vi vuxna som har ansvaret att arbeta med de här frågorna. Kan man se att ett barn är ensamt och är utfruset i skolan måste de vuxna ta tag i det aktivt och arbeta för att förändra det här barnets situation, säger Lars Arrhenius.

I två andra, också principiellt viktiga ärenden, krävs Färgelanda kommun på 31 300 kronor för att Bruksskolan där brustit när en pojke blivit retad och kränkt och Norrköpings kommun krävs på 25 000 för att den inte gjort tillräckligt för att stoppa mobbning och trakasserier av en pojke i Lindöskolan.

Inga-Lill Åbergs dotter går nu i en annan skola och har fått tillbaka ljuset i ögonen, berättar hon.

Göteborgs kommun har ännu inte bestämt om den ska betala eller bestrida skadeståndskravet. Skolansvarig för Kärra-Rödbo är Margit Jönsson.

– Jag vill först beklaga den här elevens situation. Det är jättetråkigt. Jag vill inte att hon ska ha haft det på det sättet i skolan. Jag vill inte att någon annan elev ska ha det så heller, säger Margit Jönsson, skolansvarig för Kärra-Rödbo i Göteborg.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se
Patrik Paulsson, SR Göteborg
patrik.paulsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista