Tusentals fick högskoleansökningar felaktigt ogiltigförklarade

Till vårens universitetskurser användes en ny nationell databas, men runt 2 000 som sökt till Lunds högskola har fått besked om att de var obehöriga, fastän de hade alla förkunskaper som krävdes. Antagningsenheten skyller på att det nya systemet har missat att registrera de sökandes betyg och tidigare kurser. (P3 Nyheter)

Matilda Lundmark sitter och pluggar hemma hos en klasskompis. Det har knappt gått en månad in på terminen, och kursen i marknadsföring har precis börjat. Fast det var nära att Matilda inte fick börja plugga alls.

– Jag fick hem ett första antagningsbesked där det stod att jag var struken från mina kurser. Jag blev förvånad och trodde först att det var problem med mina betyg, men jag visste ju att det var platsgaranti på min andra kurs, så jag insåg att något var fel. Då gick jag till antagningsenheten och där sade de att mina gymnasiebetyg saknades i databasen, säger Matilda Lundmark.

Inte ensam
Matilda var inte ensam om att få det här beskedet, man räknar med att uppåt 2 000 sökanden till Lund råkade ut för samma sak. På grund av att det nya datasystemet inte registrerat gymnasiebetyg eller tidigare kurser så är man alltså obehörig. 

Bredvid domkyrkan i Lund jobbar Michael Olofsson som är ansvarig för antagningen. Han kallar problemet med datasystemet för en barnsjukdom.

– Själva systemet har ju fungerat väl, men sedan har det varit en del runtomkringgrejer som inte har fungerat riktigt bra, säger han.

”Studenternas ansvar”
Michael Olofsson tycker att det kontrollbesked som universitetet skickar ut till alla studenter borde ha räckt för att få dem som känt sig felbehandlade att reagera.

– På något sätt så ligger det här på studenten, de är dem som får kontrollbeskedet. De bör ju regera på om de får ett besked att de är obehöriga, säger han.  

Michael Olofsson säger att en del som drabbats hört av sig och fått hjälp med att göra efteranmälningar, och att vissa kommit in på sin kurs. Men hör man av sig nu så är det för sent in på terminen.

– Det som redan har gått igång den 19 januari är lite knepigt, det fungerar inte ute på institutionerna skulle jag gissa, säger han.

Fick läsa sin kurs
För Matilda gick det bra ändå och hon fick börja läsa sitt förstahandsval en vecka in på terminen. Efter många besök på universitetet.

– Jag tycker att det är fruktansvärt att man inte ska komma in på de kurser man sökt. Det är inte vårt ansvar att klara upp det som de har strulat till, säger hon.

Tona Ishaq, P3 Nyheter
tona.siaq@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista