Rumäniens förre premiärminister misstänkt för korruption

På torsdagen inleds rättegången mot Rumäniens tidigare premiärminister Adrian Nastase. Han är anklagas för en av de värsta korruptionsskandalerna i Rumäniens historia men bedyrar själv sin oskuld. Och fler korruptionsrättegångar är att vänta.

Adrian Nastase var en uppskattad premiärminister 2001-2004 tills det uppdagades att han ägde motsvarande tre miljoner kronor och tre attraktiva lägenheter i Bukarest.

Hans förklaring till den plötsliga förmögenheten visade sig något krystad. Nastase hade ärvt allt av en gammal moster men, avslöjades det, mostern var utfattig tills hon dog 97 år gammal.

Pengarna kom från en byggfirma
Pengarna spårades i stället från en stor byggfirma i Bukarest vars chef Nastase hade utsett till minister.

Förundersökningen har pågått länge och under tiden har Nastase lämnat såväl parlamentet som posten som ledare för Socialdemokratiska partiet som på grund av korruptionsskandalen sjönk från 32 till 20 procent.

Till pinsamheterna hörde att också Nastases efterträdare som partichef nu står under åtal för omfattande korruption.

Fler korruptionsmisstänkta
Det handlar mycket om korruption i det nya EU-landet Rumänien. På tisdagen anklagade 180 parlamentariker, mest socialdemokrater, landets president Traian Basescu för att skydda den organiserade brottsligheten. Presidenten kan hamna inför riksrätt.

Justitieministern Monica Macovei som driver på rensningen av korruptionsträsket har blivit en av Rumäniens populäraste politiker, men kollegerna i parlamentet riktade häromdagen en misstroendeförklaring mot henne.

Rumänien har hamnat i en djup politisk och moralisk kris och lösningen på åtminstone den politiska krisen blir sannolikt nyval.

Kjell Albin Abrahamson, Warszawa
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista