"Turkiet viktig tillväxtmarknad för Telia"

Telia Sonera har de senaste dagarna talat om en tuffare hållning mot verksamheten i Turkiet. Om inte Telia Sonera kommer över majoritetsägande i mobiloperatören Turkcell funderar man på att lämna den turkiska marknaden, har man sagt. Men en redaktör på finanstidningen Referans i Istanbul tror inte att det kommer att ske.

Oktay Özdabakoglu, redaktör på finanstidningen Referans i Istanbul, tror att Anders Igel bluffar.

– Turkiet är en för viktig tillväxtmarknad för att Telia Sonera verkligen ska lämna landet, säger Oktay Özdabakoglu, som har följt turerna mellan Turkcell och Telia Sonera ända från början.

Två år gammal ägarstrid
Det var för två år sedan som den segslitna ägarstriden inleddes, när Telia Sonera försökte öka sitt aktieinnehav och ta kontroll över Turkcell.

Det upprättades ett avtal med säljaren Cukurovagruppen, men i allra sista stund såldes aktierna istället till ett annat, ryskt, bolag, och vd Anders Igel fick åka hem från Istanbul med oförättat ärende.

Nyligen fick Telia Sonera rätt i en skiljedomstol i Genève, som sa att koncernen har rätt att köpa aktierna i enlighet med avtalet från 2005, men enligt Oktay Özdabakoglu är det inte troligt att Cukurovagruppen kommer att följa domstolens utslag.

I behov av pengar
Han tror att Cukurova kommer att förhala efter bästa förmåga men att Telia Sonera i slutändan ändå kommer att få sin hett efterlängtade majoritetspost i Turkcell, eftersom Cukurova är i så stort behov av pengar.

Han säger också att alla dessa turer har varit skadliga för Turkcell, vars aktiekurs har sjunkit med mer än 30 procent sedan år 2000.

– De andra mobiloperatörerna har utvecklats. Turkcell lever bara på att de var den första mobiloperatören i landet, säger Oktay Özdabakoglu.

Caroline Salzinger, Istanbul
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista