Läkarbristen slår hårt mot psykiatrin

Bristen på läkare gör att landstingens kostnader för att hyra in personal ökar igen. Men att olika läkare kommer och går på mottagningarna drabbar patienterna, särskilt inom psykiatrin.

– Psykiatrivården bygger väldigt mycket på en bra relation med läkaren när man har psykiatriska problem, att man får en god kontakt och där man också träffar samma läkare. Det är kanske ännu viktigare inom psykiatrin än inom den somatiska vården, säger Ingegerd Lindqvist, verksamhetschef för den psykiatriska öppenvården i Karlstad.

Varför är det en fördel att ha en och samma läkare?

– Dels att man slipper att varje gång upprepa sin sjukdomshistoria, dels att man känner sig tryggare och får en större tillit om man får träffa samma person.

Annonserar utomlands
I Karlstad är idag fyra av tio läkare på de psykiatriska enheterna tillfälligt inhyrda. Värmland är ett av landstingen där det är brist på psykiatriker. Här prövar man efter all annonsering i Sverige nu också att hitta psykiatriker i Estland, men tvingas alltså hyra in psykiatriker från bemanningsföretag.

Det är personal som kostar mer för landstinget än de ordinarie och som inte känner patienterna lika väl.

Orsaken till att många landsting har svårt att hitta psykiatriker är att det utbildas för få, säger Christina Spjut, som är vice ordförande i Svenska psykiatriska föreningen.

”Bristen kommer att förvärras”
– Det råder stor brist på psykiatriker och den bristen kommer att förvärras. Om man inte gör någonting mycket snabbt kommer vi knappt att ha några psykiatriker om tio år. De flesta är väldigt gamla, säger hon.

I Karlstad försöker man minska snurren på olika inhyrda psykiatriker genom att avdelningarna försöker, i den mån det går, att hyra in de psykiatriker som jobbat där förut, säger Ingegerd Lindqvist.

– Då får man i alla fall en hyfsad bra kontinuitet.

Daniel Sundbaum
daniel.sundbaum@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista