Många vårdföretag är enmansbolag

Antalet småföretag inom vård och omsorg har ökat kraftigt under de senaste tio åren men nära hälften av företagen sysselsätter bara en person. De visar dessutom mindre vilja att växa än andra företag, det har Nutek och arbetsgivarorganisationen Almega kommit fram till i en undersökning som presenteras idag, torsdag.

– Det är för svårt helt enkelt, för dyrt, för mycket regler och för riskfyllt, säger Aina Håkansson, sjukgymnast och egenföretagare.

Hon ser fler nackdelar än fördelar med att anställa.

Krångliga regler
Krångliga regler och brist på tid är de största hindren för tillväxt för småföretagare inom vården. Det gäller till exempel tandläkare, naprapater och vårdcentraler som drivs privat.

Men Stefan Jönsson på Nutek som arbetat med undersökningen menar att det inte måste ses som ett problem att så få anställer. Många har själva valt att vara just enmansföretag.

– En del väljer att vara företagare för att man vill vara sin egen och slippa vara del i en hierarki eller slippa ta ansvar för andra. Andra vill vara företagare för att expandera.

Hur gör man det lättare för dessa?

– Det gäller att gradvis göra det enklare för företagen, minska de administrativa kostnaderna och se till att det allmänt finns goda förutsättningar för att växa.

Kvinnor är företagsledare
Men trots att många upplever det som krångligt väljer allt fler att starta eget inom vård och omsorg, och det är betydligt vanligare med kvinnliga företagsledare här, säger Stefan Jönsson på Nutek.

– Rapporten visar att vård och omsorg är en bransch för kvinnors företagande. 44 procent av företagen leds av en kvinna och det är fler än inom samtliga företag. Det är också en bransch som är lönsam och har goda framtidsutsikter, säger han.

Malena Wåhlin
malena.wahlin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista