Låglönesatsning får stöd i LO-enkät

Hur höga löner ska en läkare eller försäljningschef ha i förhållande till en kassörska eller svetsare? Det är frågor som ställts i en undersökning som LO presenterar idag, torsdag. Majoriteten av de tillfrågade anser att skillnaderna i löner mellan olika yrken är för stora.

Bland annat anses läkare ha en högre faktisk lön än vad som är rimligt. Men Anders Loohagen som är privatläkare i Stockholm håller inte med.

– Nej, jag håller inte med. Jag vet att vi har bra löner i förhållande till andra yrkeskategorier, men jag tycker inte att lönen är för hög. Det bottnar i att man har väldigt många beslut som ska fattas och att man har ett stort ansvar. Man har också ett psykiskt relativt pressat arbete, säger han.

8 000 tillfrågades
I undersökningen har 8 000 LO-, Saco- och TCO-anslutna tillfrågats om löner, lönesättning och löneskillnader för tolv yrken.

Att läkare ska ha höga löner är man överens om, men i frågan om vad som är en rimlig lön jämfört med den verkliga lönen, går åsikterna kraftigt isär.

Mest orimliga löner anses försäljningschefer, följt av läkare och rektorer ha.

Dåligt betalda kvinnoyrken
Å andra sidan anses sjukvårdsbiträden, städare och kassörskor, alltså traditionellt kvinnodominerade yrken, ha orimligt låga löner.

Enligt LO:s avtalssekreterare Erland Olausson visar detta på en enighet om att de lägsta lönerna bör höjas.

– Det är bra att de som arbetar inom kvinnodominerade områden, där man till exempel tar hand om människor, anses vara viktiga och att de alltså är värda en högre lön än de har i dag, säger han.

Arbetsgivarna vill ha lönsepridning
Men till skillnad från LO-förbunden så har arbetsgivarsidan inte velat ställa upp på en låglönesatsning i avtalsrörelsen, man vill behålla en lönespridning.

I undersökningen är dock enigheten större. Drygt 80 procent oavsett fackförbund, anser att löneskillnaderna är för stora. Man är också eniga om att skicklighet i arbetet bör värderas allra högst när man sätter löner.

LO-medlemmar tycker att arbete i svår fysisk miljö och psykiskt påfrestande arbete ska värderas nästan lika högt, medan Saco- och TCO-medlemmar anser att arbetsledande uppgifter är viktigare för lönesättningen.

Margareta Svensson
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista