Stoppet kostar minst en halv miljard

Forsmarks nye vd Jan Edberg är optimistisk när det gäller att höja säkerheten och återupprätta kärnkraftverkets skadade anseende. Men det kommer att ta två månader innan Forsmark är i full drift, och kostnaderna på produktionsbortfallet kommer att hamna på runt en halv miljard kronor bara för en stoppad reaktor.

– Det är ju Forsmark 2 som ligger i läge att kunna startas. När det gäller Forsmark 1 krävs det ju en reparation av den här gummitätningen och det kommer ju att ta några veckor att bara genomföra reparationen, Jan Edberg.

När tror du att Forsmark är i full drift?

– Om ett par månader. Inom två månader tror jag att vi är i drift igen.

Måste få alla tillstånd
Men det förutsätter att Forsmark får alla tillstånd som behövs för att de två stoppade reaktorerna ska komma igång.

Mellan fem och sju miljoner kronor per dygn för varje stoppad reaktor, uppskattar Jan Edberg inkomstbortfallet till.

Och Forsmark måste lämna in särskild redovisning om säkerheten till Statens Kärnkraftinspektion för att få starta reaktor 2 och för att få fortsätta driften av den tredje reaktorn. Så slutnotan kan bli betydligt högre än en halv miljard.

Stopp i två veckor hittills
Reaktor 1 och 2 har nu stått stilla i ungefär två veckor sedan det avslöjats att en gummiduk, som fungerar som en tätning av reaktorinneslutningen, inte klarat säkerhetskraven.

På onsdagen blev det också känt att ett prov som togs på den här gummitätningen redan 2003 aldrig skickades till ett laboratorium för tester, som meningen var.

Som ny vd är Jan Edberg första uppgift att snabbt förbättra säkerheten. Och det handlar framför allt om attityder, säger han.

– Man tycker att man kan hoppa över saker och ting i det dagliga arbetet. Det blir en förslappning helt enkelt och det är inte acceptabelt. Det kan ju få konsekvenser som gör att man får sådana här brister som har uppstått i Forsmark.

Vad tänker du göra åt detta?

– Det är ett ganska omfattande program som är utarbetat i Forsmark för att genomföra en förändring i attityderna. För detta handlar om attityder inom organisationen.

Stor del av elproduktionen
De två stoppade reaktorerna står för en ansenlig del av svensk elproduktion. Men Jan Edberg tror inte att bortfallet på elmarknaden kommer att leda till några högre elpriser för konsumenterna.

– Just nu har vi den gynnsamma situationen att vi har väldigt mycket vatten. Vi har ett stort överskott på vatten som kompenserar bortfallet. Så nettoeffekten är sannolikt inte så stor, säger Jan Edberg.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista