Kanada lagstiftar om minskade utsläpp

Kanadas parlament antog sent på onsdagskvällen ett lagförslag som ska tvinga den konservativa minoritetsregeringen att följa Kyoto-överenskommelsen och kraftigt minska landets utsläpp av koldioxid för att bromsa växthuseffekten.

Det utbröt tumultartade scener natten till torsdagen i Kanadas huvudstad Ottawa när underhuset med 161 röster mot 113 röstade igenom ett lagförslag som innebär att Kanada måste följa Kyotoavtalet och minska utsläppen av växthusgaser med 270 megaton om året.

Utanför parlamentsbyggnaden jublade deltagarna i en grön cykeldemonstration i snöovädret.

Avtalet skrevs under 1998
Kanada skrev under Kyotoavtalet 1998. Men när landet fick en ny konservativ regering 2006 fastslog den nye premiärministern Stephen Harper att Kyotomålen var helt orealistiska att uppnå till 2012. De skulle kunna föröda Kanadas ekonomi, menade han.

Men på onsdagskvällen gick det liberala partiet och Bloc Quibecois ihop och röstade igenom lagen som nu ger regeringen 60 dagar på sig att komma med en plan för hur Kyotomålen ska uppnås.

Men även miljörörelsen medger att det kan bli svårt. Enda möjligheten är på kort sikt att köpa utsläppsrätter och ge bidrag till miljöförbättrande åtgärder i andra länder. Hårda reningskrav på oljekraftverk, nya avgaskrav och bränslesnålare bilar och projekt för att binda koldioxid i marken är andra förslag.

Notan kan bli dyr
Det hela kan kosta mellan 50 och 100 miljarder kronor och premiärminister Harper säger att man inte kan följa lagen och ifrågasätter parlamentets rätt att lägga ett förslag som kullkastar hela statsbudgeten.

– Antingen måste han respektera lagen eller så måste han utlysa nyval. Har vi en premiärminister som plötsligt är en kejsare och inte vill följa lagen för att han inte gillar den. Då kommer vi att ställa honom inför domstol, säger Pablo Rodriques, den liberale parlamentariker som skrivit lagen.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista