"Tchad kan bli ett nytt Darfur"

Katastrofen i Darfur i Sudan riskerar nu att spilla över till grannlandet Tchad. Den säger den brittiska hjälporganisationen Oxfam, som arbetar i området. Attacker mot civila har hittills tvingat 120 000 människor i Tchad på flykt.

– Vi är oroliga för att situationen i Tchad håller på att eskalera bortom kontroll. Antalet interna flyktingar har fyrdubblats under de senaste månaderna, säger Clarie Rudebenck talesman för Oxfam.

Bakgrunden är ökade strider mellan Tchads regering och rebeller från Sudan som går in i Tchad.

Kan bli nytt Darfur
Oxfam menar att striderna, övergreppen och flyktingströmmarna i östra Tchad riskerar att komma upp i samma nivå som dem i Darfur i grannlandet Sudan.

Hela gränsområdet mellan Sudan, Tchad och även Centralafrikanska republiken ter sig alltmer som spelplatsen för ett antal krigsherrar och rebellarméer som attackerar civilbefolkningen. Konflikterna hakar i varandra.

Tchad och Centralafrikanska republiken anklagar Sudan för att stödja rebellgrupper i deras länder, samtidigt som en del andra rebeller bekämpar Sudan från Tchad.

Många flyktingar i landet
I Tchad finns sedan tidigare 230 000 flyktingar från Darfur i grannlandet, utöver det ökande antalet internflyktingar. 

En FN-rapport om situationen i Tchad väntas inom kort, men det är oklart om FN vågar gå in med fredsstyrkor när strider fortfarande pågår. Tchad och Centralafrikanska republiken välkomnar FN-styrkor.

Claire Rudebeck på Oxfam säger att ett beslut om FN-styrkor väntas om några veckor, och att det finns skäl att vara hoppfull, men inget kan tas för givet.    

– Beslutet tas inom de närmaste veckorna. Det ser hoppfullt ut, men vi kan inte ta något för givet, säger hon.

Richard Myrenberg
richard.myrenberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista