Sysselsättningen fortsätter öka

Sysselsättningen i Sverige fortsätter att öka. Enligt siffror från Statistiska Centralbyrån, SCB, ökade antalet sysselsatta i januari och det är en kraftig ökning, säger Gunborg Johansson, avdelningsdirektör på SCB.

– Den är väldigt kraftig kan man säga. Den har pågått under en viss tid, men det är en mycket stark sysselsättning, säger Gunborg Johansson.

Är det en likvärdig ökning för män och kvinnor?

– Den har ökat både för kvinnor och män. Men den har ökat mer för männen.

Det är något fler män än kvinnor som fått jobb under januari, och för männen ökade både de fasta och de tidsbegränsade jobben. Men för kvinnor var det bara de tidsbegränsade som ökade.

Siffrorna från SCB visar att arbetslösheten blev 5,3 procent i januari, en minskning från 6,3 procent i januari förra året.

EU-siffror börjar gälla nästa år
Men SCB har också en annan siffra och den kommer att gälla från januari nästa år och det är den som EU använder. Då blir arbetslösheten 6,9 procent i januari och den ska då jämföras 8,2 med för ett år sedan.

I den nya och högre siffran är åldersgruppen 15-74 och det vill säga både något yngre och något äldre tas med än i SCB:s tidigare siffra och framförallt beror skillnaden på att heltidsstuderande som söker jobb också finns med.

Gör jämförelser svåra
Där finns både gymnasieungdomar som söker ett extrajobb på någon timme eller så, universitetsstuderande och de som går i olika arbetsmarknadspolitiska program och kanske söker heltidsjobb.

Det nya sättet att räkna gör det svårt att göra jämförelser bakåt i tiden, säger Gunborg Johansson.

– Det officiella måttet kommer att omfatta åldersgruppen 15 till 74 år, och den gruppen kan vi bara följa bakåt till 2001, säger hon.

Eva Stenström
eva.stenstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista