Webbportal ska hjälpa deprimerade unga

Folkhälsoinstitutet vill att det ska finnas en webbportal där unga som mår dåligt kan få hjälp och information. En mindre variant av en sådan här sida drivs redan av barn- och ungdomspsykiatrin i Uppsala. (P3 Nyheter)

”Snorkel” heter sidan och där kan man lära sig mer om oro och ångest, få tips på böcker, ställa frågor och lyssna på avslappningsövningar.

Staffan Lundqvist jobbar på barn- och ungdomspsykiatrin i Uppsala län, de har sidan Snorkel dit de får in olika sorters funderingar

En del av frågorna läggs upp på sidan, och annars får man ett eget svar av en terapeut.

Inspiration hämtas från England
Sven Bremberg är läkare vid Folkhälsoinstitutet. Med inspiration från den engelska självhjälpssidan Youthinmind, vill han starta en svensk nationell självhjälpssida för unga som mår dåligt.

– Livet kan aldrig bli fritt från att bli nedstäm eller vara orolig. Men att det biter sig fast så at det begränser ens förmåga att handla, det är det som verktygen kan göra, säger han.

På den engelska sidan kan man till exempel fylla i ett test och se hur man mår.

Sven Bremberg säger att om man är deppig kan man fastna i en ond cirkel där man känner sig som en dålig person, med lite hjälp kan man lättare se sina egna känslor och kanske göra en självdiagnos.

Kan komma igång snart
Sven Bremberg tänker sig att den svenska sidan skulle vara mer omfattande än den engelska, med till exempel mp3-filer som man kan lyssna på. Han tror att den skulle kunna komma igång ganska snart.

– Löser sig finansieringen så finns det bra kompetens här i Sverige och den skulle kunna vara igång inom ett år, säger han.

Tove Persson, P3 Nyheter
tove.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista