Valframgångar för lokala partier

Vid sidan av de etablerade partierna har ett stort antal små lokala partier ställt upp i olika kommunalval runt om i landet. På flera platser har de här partierna fått stora valframgångar, bland annat i Bergs kommun i Jämtland där nybildade Bergspartiet i fick 41,4 procent av rösterna.
– Det beror på att Nord är populär här, säger en av väljarna i Berg. Olle Nord som alltså är Bergspartiets partiledare säger om sitt partis framgång att den är ett tecken på att kommuninvånarna vill ha en utveckling i kommunen. – Det vi har gått till val med i Bergspartiet är ju att vi ska ge möjlighet till delaktighet, säger Olle Nord. I Bergs kommun har alla politiska partier förlorat röster till nybildade Bergspartiet, som nu får 16 av de 39 mandaten. I Härjedalen blev det lokala partiet ” Vox Humana” tredje största parti i kommunen. I Heby i Västmanland nästan fördubblade länsbytarpartiet sitt valresultat jämfört med förra valet. I Arboga, också i Västmanland, fick Omsorgspartiet, som bildades i våras med bättre barn- och äldreomsorg och skola på dagordningen 10,5 procent av rösterna. Carl-Erik Almskog, förstanamn på Omsorgspartiets lista säger att partiet vi vill vara med och påverka Arbogas utveckling men att man inte vet än med vem eller vilka.
Maria Gustafsson i samarbete med SR Jämtland och SR Västmanland
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".