Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Norges borgerliga statsminister gratulerar

Publicerat måndag 16 september 2002 kl 17.48
I Norge tror statsminister Kjell-Magne Bondevik inte att valet leder till några större politiska förändringar. Ledaren för borgerliga Kristelig folkeparti Bondevik gratulerar socialdemokraten Göran Persson till valsegern. I Danmark var Göran Perssons valseger en av de av de största nyheterna på måndagen, och både därifrån och från Tyskland kom det naturligtvis gratulationer från partikamrater.
– En solid valseger för Göran Persson, och som hans kollega så vill jag gratulera honom och ser fram emot fortsatt gott samarbete, säger Kjell-Magne Bondevik. Bondevik tror inte att de borgerliga partierna nådde fram dels för att många väljare i Sverige var nöjda med rådande situation och inte såg någon stor grund för ändring, dels att det kanske var för stor skillnad i vad partierna ville göra i till exempel skattefrågan. Valrörelsen tycker han var litet underlig, med norska ögon sedd, tycker Bondevik, ”för det var tydligt att det kom in frågor där som skapade stora rörelser mellan partierna, först och främst invandringsfrågor”. – Folkpartiets framgång bör väl också ses i ljuset av frågan om språktest, säger Bondevik.
Beatrice Janzon, Oslo

”Grattis Sverige!”utropar de danska socialdemokraterna, som för ett ögonblick glömmer den egna valförlusten och splittringen och glädjer sig åt de svenska partikamraternas framgångar, men det är en annan följd av valet som betonas mest - att invandrarfrågan hamnat överst också på den svenska politiska dagordningen. Folkpartiutspelet om språktester, avslöjandena från valstugorna och Sverigedemokraternas svårigheter att få annonsera i svenska tidningar har fått stort utrymme i danska medier. ”Sverige blir aldrig som förr sedan locket lyfts av i invandrarfrågan”, utropade Jyllands-Posten i sin ledare på valdagen.
Hans Zillén, Köpenhamn

Här i Tyskland, där man har fullt upp med sin egen valkampspurt, har den socialdemokratiske förbundskanslern Gerhard Schröder ändå tagit sig tid och skickat ett lyckönskningstelegram där han skriver: ”Ärade statsminister, käre Göran”, och så duar han faktiskt Göran Persson - mycket ovanligt i Tyskland, men ett uppenbart sätt att visa på djupare relation än bara den professionella. ”Till din övertygande valseger gratulerar jag av hela mitt hjärta”, och så betonar Gerhard Schröder att de djupa relationerna som finns mellan Tyskland och Sverige till stor del är så goda tack vare just Göran Persson. Schröder hoppas också på ett fortsatt gott samarbete, vilket förutsätter att hans parti också vinner sitt val nästa söndag.
Gunnar Bolin, Berlin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".