Regeringen vill stärka företagshälsan

Regeringen vill att företagshälsan ska få en viktigare roll vid sjukskrivningar.

– I dag har företagshälsovården inte så stora möjligheter att verka och vara aktör, eftersom det fattas ett antal redskap, bland annat den sjukvårdande. Genom att koppla ihop individen med arbetsplatsen och kunna upptäcka i tid så tror vi att man ska kunna hjälpa människor att komma tillbaka fortare, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson.

Rehabilitering fungerar dåligt
I dag fungerar rehabiliteringen av långtidssjuka dåligt. Ansvaret är delat mellan arbetsgivare, försäkringskassa och sjukvården.

Nu har Cristina Husmark Pehrsson nappat på en del av det förslag som kom i höstas från Anna Hedborg, en gång socialdemokratisk biträdande socialminister. Hedborg har utrett socialförsäkringarna och ville stärka företagshälsovården.

Samtidigt vill regeringen avskaffa medfinansieringen, det vill säja arbetsgivarna ska slippa betala för sjukersättningen, och också avskaffa arbetsgivarnas ansvar för rehabiliteringsutredningar. Regeringen ska också ge arbetsgivarna rätt att kräva sjukintyg från första sjukdagen, och det bidrar till att företagshälsovården behöver stärkas, säger Cristina Husmark Pehrsson.

– Vi kommer att lägga ett förslag om möjligheter för sjukintyg från dag ett. Då är det ett ypperligt tillfälle för företagshälsovården att komma in i tid men också ser till att det blir åtgärder så att man inte hamnar i ett långt utanförskap, säger hon.

Ser ingen motsättning
Men Anna Hedborg, som nu får fortsätta utreda företagshälsans roll, ser ingen motsättning i att sjukvården flyttas närmare arbetsplatsen, samtidigt som arbetsgivarnas ansvar minskar i andra änden.

– Arbetsgivarna ansvar upphör inte helt och hållet, det de ska slippa är den här rehabiliteringsplanen som i praktiken inte har fungerat. Däremot finns det ett ansvar kvar för arbetsgivarna. Det som man kan åstadkomma med en bra företagshälsovård är bra instrument för arbetsgivarna att arbeta med sjukfrågor och sina anställdas hälsa, säger hon.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista