Sovjetiskt minnesmärke splittrar Estland

Estlands parlament beslöt på torsdagen att inom 30 dagar riva ett omstritt minnesmärke från Sovjettiden i centrala Tallinn. Beslutet har föregåtts av demonstrationer och av protester från Ryssland.

Estland har kastats in i en konstitutionell kris dryga två veckor innan det hålls parlamentsval.

Estlands president Toomas Hendrik Ilves sade på torsdagseftermiddagen att han inte kommer att underteckna den lag som majoriteten i det estniska parlamentet tidigare i dag klubbade igenom under stor uppståndelse.

Parlamentet har enligt grundlagen inte rätt att ta sig sådana här befogenheter ifråga om ett enskilt ärende, menade presidenten. Därmed håller följetongen om den så kallade bronsstatyn i centrala Tallinn på att trassla till både inrikes- och utrikespolitiken i Estland mitt i hetaste valrörelse.

Restes under Sovjettiden
Bronsstatyn är en Röd armésoldat, rest på Sovjettiden till minne av befrielsen från tyskockupationen 1945. En nagel i ögat på i synnerhet nationalister på högerkanten, som också tog initiativ till lagen i parlamentet, och fick en borgerlig majoritet med sig.

Under det senaste året har bronsstatyn också allt mer blivit samlingsplats för somliga mer stridbara kretsar inom den stora ryskspråkiga minoriteten i Estland. Stöd har de haft i idel varningar, också i dag, mot den estniska regeringen från högsta ledningen i Moskva, som menar att ett sådant här beslut bryter mot tidigare överenskommelser.

”Leker med elden”
Emot dagens beslut röstade socialdemokraterna, lilla folkunionen och landets största parti, centerpartiet och dess ledare Edgar Savisaar som sagt att de som vill ta bort bronsstatyn ”leker med elden”.

Att den pågående valrörelsen spelar roll är uppenbart. Återstår att se om president Ilves försök att kväva elden genom att vägra underteckna lagen, åtminstone i nuvarande form, lugnar känslorna inför valdagen.

Bengt Lindroth, SR:s Nordenkorrespondent
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista