Amnesty kritiserar svensk avvisning

Uppdaterad 16:13
Svenska Amnesty riktar hård kritik mot regeringens beslut att avvisa palestiniern Hassan Asad till Jordanien. Om han är betraktad som en säkerhetsrisk i Sverige är risken stor att han utsätts för tortyr i Jordanien, säger Amnestys pressekreterare Elisabeth Löfgren.

– Vi vet att det har hänt med väldigt många andra som har gripits i Jordanien, och att tortyren är så utbredd som den är. Det är framförallt personer som säkerhetstjänsten är intresserade av, säger Elisabeth Löfgren.

Det strider mot internationell rätt att skicka tillbaka en person till ett land där han eller hon riskerar tortyr. Trots det beslutade den svenska regeringen i november förra året att 39-årige Hassan Asad, som bor i Göteborg, ska avvisas till Jordanien, där han också är medborgare.

”Där har det hårdnat”
Både Amnesty och FN har konstaterat att det regelbundet förekommer tortyr i Jordanien. Också på den svenska regeringens hemsida kan man läsa om övergrepp från den jordanska säkerhetstjänsten.

Sedan förra året har läget hårdnat, säger Elisabeth Löfgren.

– Det räcker med att man kritiserar regeringen med mycket fredliga medel, så kan man stämplas som terrorist. Där har det hårdnat i Jordanien.

Regeringen kommenterar inte
Frågan om avvisning ligger nu hos Migrationsöverdomstolen som ska pröva om det finns hinder för att Hassan Asad kan skickas tillbaka.

Bevisen mot honom är hemliga. Och regeringen vill inte säga något innan domstolen har sagt sitt.

Migrationsminister Tobias Billström vill inte kommentera ärendet.

– Jag har i dagsläget ingen anledning att kommentera ärendet Hassan Asad innan Migrationsöverdomstolen har fattat sitt slutgiltiga ställningstagande.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista