Många åtalspunkter i terroristrättegången

På torsdagen började rättegången i Madrid mot de 29 misstänkta för tågattentaten den 11 mars 2004, när 191 männniskor dog och över 1 800 skadades. Listan över brott som de åtalade misstänks för är lång.

Domstolen inledde med att läsa upp namnen och åtalen mot de 29 personer, som ska ha legat bakom terrordåden. Mord, mordförsök, förstörelse av allmän egendom, dokumentförfalskning, leverans av sprängmedel. Listan över brotten är lång.

Rättegången sker i utkanten av Madrid av säkerhetsskäl. I en glasbur sitter 18 av de åtalade, som sett ut att lyssna noga.

Planerade troligen attentaten
Mitt emot sig har de ett femtiotal åklagare och advokater. Förhören startade genast med Rabei Ousmane Sayed Ahmed, en av dem som troligen planerade attentaten.

På arabiska sa han kort att inte tänker svara på några frågor och att han avvisar anklagelserna. Men frågor och uppgifter ur utredningsmaterialet haglade från statsåklagaren Olga Sanchez och hennes kolleger

– Tog ni kontakt via internet eller telefon med denna person för att driva projektet jihad, heligt krig?

Historisk rättegång
Denna historiska rättegång startar tre år efter attentaten. En lång tid för offren och de anhöriga.

José Fernandez, en äldre man i keps, berättar att hans dotter överlevde, men förlorade hörseln. Han får knappt fram orden, när Ekot frågar hur känns det att vara med här i dag?

– Svårt, mycket svårt, svarar José Fernandez.

Hoppas att sanningen kommer fram
Rättsutredningen har delat Spanien, men högerpolitikern Gustavo de Arístegui från oppositionen PP hoppas nu att sanningen ska komma fram.

– Det är inte alls klart att detta var ett dåd av al-Qaida, så vi vill veta vilka som låg bakom sprängladdningarna, koordinerade attackerna och stod för notan, säger han

Alice Petrén, Madrid
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista