Utländsk polis får inte ingripa i Sverige

Det blir inget av EU-förslaget om att utländsk polis ska kunna ingripa i Sverige. På torsdagen sa flera av EU:s justitieministrar  att de inte vill ha med den delen i det omfattande polissamarbete som EU håller på att förhandla fram.

Polissamarbetet som redan finns mellan en del av EU:s medlemsländer men nu är tänkt att gälla alla handlar om utbyte av DNA, fingeravtryck och direkt tillgång till varandras fordonsregister.

Inte tillräckligt stöd i riksdagen
När justitieministrarna på torsdagen bestämde sig för slopa paragrafen som innebär att utländsk polis från ett EU-land utan förvarning ska kunna ingripa i ett annat EU-land så blev det också lösningen för den borgerliga regeringens problem.

Socialdemokraterna har nämligen sagt att de säger nej till det här förslaget, och eftersom det här handlar om att lämna över makt till annat lands myndighet krävs att tre fjärdedelar av riksdagsmännen röstar ja.

Trots egen majoritet i riksdagen skulle alltså regeringen ha förlorat den här frågan.

Andra samarbeten kommer
Nu är i alla fall det problemet ur vägen. Det blir inga utländska poliser som utan förvarning ingriper på svensk mark.

När det gäller förslagen om utbyte av DNA och fingeravtryck så räcker det med enkel majoritet i riksdagen och därför kommer Sverige så småningom att genomföra det här polissamarbetet med EU:s övriga tjugosex medlemsstater.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista