Ränteprognos kan höja bostadspriserna

Riksbanken höjde på torsdagen reporäntan med 0,25 procentenheter till 3,25 procent, men aviserade samtidigt att det inte blir några större räntehöjningar de närmaste åren. Det här kan innebära att bostadspriserna fortsätter att stiga, tror Martin Larsson som är fastighetsmäklare i Stockholm.

– Priserna har ju säkerligen gått upp med tio procent sedan i november förra året. Är det fortfarande en positiv anda och om kunder räknar med att räntan inte räntan kommer att höjas så kommer säkert prisökningen att hålla i sig, Martin Larsson.

Kom inte som en överraskning
Höjningen av räntan kom inte som en överraskning. Men Riksbankens besked om ränteutvecklingen på lite längre sikt har skapat en viss uppståndelse.

Handelsbankens chefsekonom Jan Häggström är överraskad av att Riksbanken räknar med att räntan om tre år inte stiger till mer än 3,75 procent. Och det innebär risker för en bostadsbubbla, tror han.

– Att Riksbanken går ut och signalerar att de ska kunna parkera på en låg räntenivå ökar risken att många bakar in det i sina huskalkyler. Därmed ökar risken för en bostadsbubbla. Om det senare skulle visa sig att den här tänkta räntenivån inte alls räcker till ökar risken för att många har gjort fel kalkyl och att man har fått en bubbla på huspriserna.

Gör en annan bedömning
Riksbanken gör förstås en annan bedömning. Just nu är det hög fart i svensk ekonomi, med kraftigt ökad tillväxt och en allt gynnsammare arbetsmarknad. Och riksbanken tror att svensk ekonomi kan hålla sig kring inflationsmålet på två procent inflation utan att det behövs några stora räntehöjningar.

– Om ränteutvecklingen givit vad vi vet och tror jag så kommer inflationstakten att gradvis stiga mot två procent. Därmed uppnår vi vårt mål och fyller den uppgift som vi har när det gäller svensk samhällsekonomi.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista