E6 genom Munkedal har öppnats

E6 vid Småröd, söder om Munkedal i Bohuslän har öppnats igen. Vägen kollapsade den 20 december i fjol och efter 57 dagar är den nya vägsträckan klar och trafiken går nu för fullt.

En holländsk långtradare blev första bil på den nyöppnade vägen. Premiärturen kunde göras långt tidigare än någon anat.

Bra väder och en arbetsinsats tre gånger större än normalt tillsammans med perfekta grundförhållanden har gjort att den nya vägen blev klar mycket snabbare än någon vågat hoppas från början.

Utlovades till semestern
Det första budet talade om att vägen skulle vara klar före semestern. Vägverket lovade sedan att arbetet skulle vara färdigt före mars månads utgång. Men mindre än två månader efter kollapsen är vägen öppnad.

I nästa vecka ska också tågen på Bohusbanan kunna rulla genom rasområdet.

Infrastrukturminister Åsa Torstensson var mycket nöjd när hon kunde öppna den nya vägen.

– Jag tror att vi ska ta lärdom av det här. Här har man samverkat över myndighetsgränser, mellan olika beslutsnivåer på ett sätt som vi ska ta lärdom av. Att vara så smidig och att ha fokus på uppdraget att återställa E6 så snabbt som möjligt för att människor och företag ska kunna återgå till en normal vardag, det är orsaken till att vi idag, 57 dagar efter det tragiska raset kan inviga, eller återinviga vägen.

Du sa efter raset att du påverkas personligen av det här. Du bor i Bohuslän. Hur känner du dig idag?

– Jag känner mig väldigt mycket som bohuslänning och drar en suck av lättnad, precis som många andra bohuslänningar gör, för E6:an är en livsnerv. Det finns knappt några alternativ genom Bohuslän. Därför är det avgörande för verksamheter och för att människors vardag ska kunna fungera. Därför gläds jag med dem idag, säger Åsa Torstensson.

Christer Fridén
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista