USA utökar antalet soldater i Afghanistan

USA ska skicka fler soldater till Afghanistan säger president George Bush. Afghanistans armé ska också fördubblas och landets poliskår utökas med 20 000 personer. Anledningen är den våldsamma utvecklingen i landet.

Trots att det fortfarande är vinter har talibanernas våroffensiv i Afghanistan offensiv redan inletts. Många har kritiserat Vita Huset för att kriget i Irak gör att kriget Afghanistan får för få resurser.

30 000 amerikanska soldater
För närvarande finns 27 000 amerikanska soldater i Afghanistan, det största antalet sedan 2001. USA ökar nu med 3 200 man. USA vill också att de övriga länderna i den Nato-ledda operationen ska skicka fler soldater. 

Mycket blodigt 2006
2006 var det blodigaste året sedan 2001. Antalet vägbombsattentat har fördubblats och angreppen på Nato-styrkorna tredubblats och opiumproduktionen rekordhög sa presidenten.

Men vi tänker gå till motoffensiv sa George Bush som lovade 80 miljarder kronor i stöd till bland annat vägbyggen, nya helikoptrar och att Nato ska utbilda och utrusta 38 000 rekryter till de afghanska regeringsstyrkorna.

Afghanistans armé fördubblas
Det skulle innebära att armen mer än fördubblas och 20 000 nya poliser under 2007.

Idag är Afghanistan Nato:s viktigaste operation. Men USA är missnöjt med att många länder i Europa tvekar att skicka fler soldater eller skickar styrkor som inte har fulla befogenheter att delta i strid.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista