EU enades om nya energimål

EU:s energiministrar enades på torsdagen om gemensamma mål för användningen av miljövänliga, förnybara bränslen. Mötet i Bryssel ses som början på en europeisk energipolitik, även om det råder oenighet kring hur bindande de gemensamma målen ska vara.

Senast 2020 ska tio procent av bränslet för bilar och landsvägstransporter vara förnybara biodrivmedel och det är ett bindande mål.

2020 ska också 20 procent av Europas energibehov klaras med förnybar energi, vattenkraft, vindkraft och biobränsle. Det är än så länge en målsättning men flera EU-länder, bland annat Sverige, vill att även det ska bli ett bindande mål.

Nya miljöåtaganden
Det blir nya miljöåtaganden även för Sverige trots att vi använder mycket biobränslen redan nu, säger statssekreterare Ola Alterå.

– Det betyder naturligtvis att vi också får en del tuffa mål och en omställning som vi måste fortsätta. Men man ska komma ihåg att det också innebär exportmöjligheter och möjligheter till utveckling av nya jobb i Sverige i och med att vi ligger långt framme på det här området, säger han.

Nästa vecka möts EU:s miljöministrar i Bryssel för att fortsätta diskussionerna om att öka användningen av miljövänliga biobränslen i Europa.

Historiskt engagemang
Ola Alterå kallar EU:s nya miljöengagemang historiskt.

– Det är en fascinerande utveckling bara under de senaste månaderna. Jag tror att en orsak är att klimatförändringarna känns påträngande. Men frågorna tränger också in i styrelserummen i bolagen.

– Man vågar nu tro på att det är möjligt att investera offensivt i miljöhållbara lösningar. Och det gör att politiker också vågar ta lite djärvare beslut än tidigare, säger Ola Alterå.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista