Bredband till alla kostar över en miljard

För att bredband ska bli verklighet för alla i hela Sverige krävs det en investering på 1,1 miljard kronor fram till 2010. Dessutom bör samtliga bredbandsoperatörer få tillgång till det nät som Telia Sonera idag äger för att alla ska konkurrera på lika villkor, anser Post- och Telestyrelsen.

– Sett ur ett nordiskt perspektiv har vi hamnat efter lite grann. Vi har sett att vi har konkurrensproblem i dag när det gäller att komma in i Telias nät. Det är det som vi regleringsvägen försöker komma till rätta med.

– Sedan har vi föresalgit en ny modell för likabehandling till det här nätet som vi ser som en viktig förutsättning för att vi ska kunna komma ikapp våra nordiska grannländer, säger Stefan Backman, projektledare vid Post- och Telestyrelsen.

136 000 hushåll saknar bredband
Den svenska it-policyn är att Sverige ska ligga i framkant när det gäller bredbandsutbyggnaden. En effektivt och säkert bredband ska vara tillgängligt i hela landet. Men fortfarande är det 136 000 hushåll som saknar tillgång till bredband.

För bredbandsoperatörerna är det största problemet att Telia Sonera äger de kopparnät där andra operatörer behöver köpa in sig för att kunna leverera sina tjänster.

Diskussioner om Telias monopolställning har pågått länge och vissa öppningar har gjorts.

Sätter press på Telia
Post- och Telestyrelsens rapport på torsdagen sätter ytterligare press på företaget. Självt säger sig Telia vara öppet för en dialog i frågan, men övriga bredbandsoperatörer har mer bråttom än så.

– Det räcker inte med dialog. En tillsynsmyndighet som går in och reglerar, kanske en statlig ägare som går in och tar ett aktivt ägaransvar är viktigt.

– Då kan du få en samhällsekonomi som fungerar, säger Niclas Palmstierna, vd på Tele 2 Sverige.

Vill skjuta till pengar
Telia Sonera och de övriga bredbandsbolagen är villiga att skjuta till en del av de pengar som behövs för att bredbandsutbyggnaden ska kunna fortsätta. Men när det gäller kopparnäten, kvarstår en del att göra.

– De vill ju gärna att vi investerar åt dem och det är klart att vi inte vill investera åt våra konkurrenter. Däremot hyr vi på kommersiella villkor ut våra kopparledning, säger Anders Bruse, vd på Telia Sonera.

Margareta Svensson
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista