Fp utan representation på åtta orter

Trots folkpartiets framgångar i valet kommer partiet inte vara representerat på åtta orter, där man inte fick fram några listor och därmed inte kunde dra nytta av valvinden.
En av orterna är Mullsjö i Västergötland, där tillförordnade ombudsmannen för folkpartiet i Jönköpings län Kerstin Sandborg idag grämer sig. – Det bästa ordet är förmodligen frustrerad, därför att vi var så nära, men tajmingen blev för dålig så att säga. Vi hann helt enkelt inte när den som då satt i fullmäktige sade att "nu går jag över till ett annat parti", då var det för nära. Så att trots att några av våra vänner jobbade oerhört för att försöka klara ut det här så var det för kort tid helt enkelt, säger Kerstin Sandborg. Men med namn på listorna, då hade ni fått en valvind även i Mullsjö, tror du? – Ja, det utgår jag ifrån att vi hade fått. Så därför känns det frustrerande, att det inte kunde lösas. Fortfarande ringer telefonen i ett på folkpartiets länskansli i Jönköping. Partiarbetarna lyckönskar varandra till framgångarna, men smolket i bägaren är Mullsjö. Åtta procent av Mullsjöborna röstade på folkpartiet i riksdagsvalet, men lokalt är partiet i stort utraderat, eftersom man helt enkelt inte fick ihop någon lista. Siste folkpartisten gick över till centern bara veckor före valet. Samma sak gäller på sju andra platser i landet – inga namn och ingen nytta av valvinden. I Mullsjö försökte man till och med från länskansliet annonsera efter villiga kandidater, men inte heller det hjälpte, säger Kerstin Sandborg.
Daniel Rundqvist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".