Polen diskuterar missilförsvar från USA

Polens premiärminister har förklarat att den polska regeringen ställer sig positiv till det amerikanska missilförsvarssystemet Patriot med utplacering i Polen och Tjeckien. Men frågan splittrar och är långt ifrån avgjord.

”Regeringen, presidenten och jag själv är för antimissilförsvaret” förklarade den polske premiärministern Kaczynski och fick det att låta som en väldigt enad front. Men ett av koalitionspartierna har nyligen backat från kravet om en folkomröstning om den kontroversiella frågan.

Största oppositionspartiet är emot
Bland oppositionen har ett vänsterparti förklarat sig vara emot Patriot och partiledaren Donald Tusk för det största oppositionspartiet, liberala Medborgarplattformen, har gjort en kovändning och också förklarat sig negativ.

Ska skydda mot terrorister och skurkstater
De tio avskjutningsramperna ska placeras i Västpommern, det polska län som ligger närmast Sveriges kust. Det mångmiljarddyra robotsystemet ska kunna skjuta ner missiler från terrororganisationer eller ”skurkstater” som Nordkorea och Iran. Patriot är inte riktat mot Ryssland men den ryska politiska ledningen tror inte på den försäkringen.

Nära ryska Kaliningrad
Det som oroar många polacker är att Polen ska bli en måltavla för terrorister eller att Ryssland från enklaven Kaliningrad skulle kunna oskadliggöra avskjutningsramperna, och därmed skulle Polen komma till skada men inte USA.

Att hysa ett par hundra amerikanska soldater i Polen framkallar också blandande känslor.

Den polska regeringen vill, enkelt uttryckt, ha bra betalt för att hysa antirobotsystemet. Det gäller inte bara inom det militära området utan också frågor som visumfrihet för polacker som vill besöka USA.

Kjell Albin Abrahamson, Warszawa
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista