Framsteg i förhandlingar om Darfur

I den våldsdrabbade provinsen Darfur i Sudan säger nu en av de viktigaste rebellgrupperna att man är beredd till fredssamtal. Beskedet kom direkt efter att FN:s speciella sändebud Jan Eliasson varit i Darfur och träffat flera av rebellgrupperna.

– Vi gav oss iväg i helikoptrar till en mötesplats i norra Darfur, där rebelledare hade träffats för att möta oss, och då hade vi ett mycket långt och givande samtal under ett träd, som är det klassiska i Afrika säger FN:s speciella sändebud i Sudan Jan Eliasson, på telefon från huvudstaden Khartoum.

På fredag fortsätter Eliassons medlingsresa och det är meningen att han ska träffa Sudans president Bashir.

FN och AU försöker medla
Jan Eliasson och hans medlarkollega Salim Salim från den Afrikanska Unionen, har nu lyckat träffa flera av de mycket splittrade rebellgrupperna i Darfur.

Förra året skrev en rebellgrupp under ett fredsavtal med regeringen i Khartoum, men två andra grupper vägrade, och efter det har rebellrörelserna fallit sönder i en mängd olika fraktioner - uppåt ett dussin talas det om, och en av svårigheterna för medlarna har varit hur man överhuvudtaget ska komma i kontakt med alla olika falanger. Men det har man alltså delvis lyckats med nu.

– Den första gruppen som vi träffade består av cirka sex, sju undergrupper. Och de hade samlats för att möta oss, och hade redan börjat samtal om samordning och till och med integration av rörelsen.

Vill dela makten och oljan
Kraven som rebellgrupperna har framfört i samtalen är att få dela makten med regeringen i Khartoum och att även Darfur ska få sin beskärda del av det oljerika landets tillgångar.

Men medan åtminstone en större rebellgrupp nu alltså har rört sig framåt står det fortfarande stilla när det gäller den sudanesiska regeringen. Den vägrar fortfarande att släppa in de FN-trupper som ska skydda människorna i Darfur och som fortsätter att bomba mål där.

Övergreppen mot civila fortsätter
För samtidigt som medlarnas arbete alltså tycks resultera i myrsteg framåt, pågår övergreppen i Darfur, och det är frågan om månaders arbete framöver för att komma någonstans, tror Jan Eliasson.

– Det är en svår situation, det är en humanitär kris som är formidabel, och det är en väldigt bräcklig situation. Och tyvärr pågår krigshandlingar fortfarande, och civilbefolkningen utsätts fortfarande för grova brott.

– Vi hoppas verkligen nu att alla kommer fram till att vi ska ha en politisk lösning utav den här konflikten, säger Jan Eliasson.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista