Ivanov närmare rysk presidentpost

Rysslands försvarsminister Sergej Ivanov utnämndes på torsdagen till förste vicepremiärminister. Utnämningen ses som en bekräftelse på att han kommer att bli en av huvudkandidaterna i presidentvalet 2008 då Putins efterträdare ska utses.

– Ärade Vladimir Vladimirovitjs, ärade kollegor, kamrater och vänner, jag minns när jag utsågs för nästan sex år sedan och jag vill tacka för förtroendet då, sade en påtagligt lycklig Sergej Ivanov.

Mannen som kan bli Rysslands näste president, den förste svensktalande. Nu utsedd av president Vladimir Putin till förste vice premiärminister.

Från S:t Petersburg
Ivanov kommer liksom Putin från S:t Petersburg, de är lika gamla och har båda ett förflutet i säkerhetstjänsten KGB. Han har tills nu varit försvarsminister, en hårt utsatt post med en rad skandaler i armén, rekryter har misshandlats och dött i en systematisk pennalism.

Men Putin gav Ivanov ett gott betyg för sitt arbete som landets förste civile försvarsminister.

– Sergej Ivanov har med framgång fullföljt sina uppdrag och effektiviserat försvaret, sade presidenten bland annat om Ivanov.

Men han konstaterade att det inte vore möjligt att sitta på två stolar, den nya posten kommer kräva för mycket för att Ivanov ska kvarstå som försvarsminister.

Okänd kandidat tar över försvarsposten
En ganska okänd kandidat, men också från S:t Petersburg, Anatolij Serdjukov, chef för skattemyndigheten, tar nu över försvarsposten.

Ivanov står nu Putin lika nära som förste vice premiärminister Dmitrij Medvedjev. Båda anses som tänkbara presidentkandidater. Medvedjev är yngre, jurist och ses som liberalare, hans framtoning är mjukare än den vassnäste och betydligt mer slagfärdige Ivanov.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista