TV 4-chef polisanmäld för skattebrott

Uppdaterad 12:08
TV 4:s programdirektör Tobias Bringholm har med omedelbar verkan lämnat sitt arbete sedan han och ytterligare tre personer polisanmälts för skattebrott.

Enligt tidningen Dagens Media handlar det om misstänkta bluffakturor under Tobias Bringholms tid som vd för produktionskoncernen Metronome.

Polisanmälan riktas mot totalt fyra personer som tidigare jobbat för Metronome och dotterbolaget Meter Film & Television.

Gunnar Strömblad, styrelseordförande i Metronomekoncernen, säger att en internutredning av räkenskaperna pågår sedan drygt två veckor.

– Våra jurister gör bedömningen att det är fråga om trolöshet mot huvudman, alternativt förskingring, och skattebrott. Det är individer som har använt bolaget för privata utgifter. Det rör sig i stor utsträckning om reparationer och ombyggnader av privata villor och hus, säger han.  

TV 4:s vd Jan Scherman säger till Nyheterna att den typ av misstankar som framkommit påverkar trovärdigheten. Enligt tidningen Dagens Media handlar de ekonomiska oegentligheterna om lyxrenoveringar av chefsbostäder.

Meters moderbolag Metronome ägs till 65 procent av den norska mediekoncernen Schibsted. Meter ligger bland annat bakom kända tv-program som Big Brother i Kanal 5 och Jeopardy i TV 4.

De misstänkta oegentligheterna i film- och tv-produktionsbolaget Metronome misstänks ha pågått ”systematiskt och under flera år”, skriver bolagets styrelseordförande Gunnar Strömblad i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista