"Norsk bostadsmarknad kan kollapsa"

I Norge varnar centralbankschefen för en kollaps på bostadsmarknaden. I torsdags kväll höll Svein Gjedrem sitt årliga tal inför den norska politiska och finansiella eliten. De stora ekonomiska framgångarna i Norge gör att räntorna måste höjas enligt den norske riksbankchefen.

– Vi ser framför oss en gradvis ökning mot en mer normal nivå upp till fem procent, sade Svein Gjedrem.

I torra siffror, späckade med ett och annat litterärt citat, höll i torsdags kväll Norska bankens chef Svein Gjedrem sitt traditionella och alltid förhandsomsusade tal inför vad som brukar kallas ”den norska makteliten”.

Successiv höjning
En successiv höjning av styrräntan upp till 5 procent från dagens 3,75 är alltså vad han förutspådde. I den prognosen sammanfattas den för dagen framgångsrika norska ekonomins stundande problem.

Industri, byggenskap och tjänstesektor står alla inför kapacitetsproblem, brist på arbetskraft, både i olje- och gasindustrin och inom den så kallade fastlandsekonomin, ett för smalt befolkningsunderlag i framtiden blir snart också allt kännbarare.

Varnade för kollaps på bostadsmarknaden
Den långa högkonjunkturen driver på löneökningskraven inför vårens väntat tuffa avtalsrunda i Norge. Allt tvingar fram räntehöjningar och, mest akut, centralbankschefen Gjerdem varnade för en kollaps på bostadsmarknaden.

Med historiska jämförelser, ända sedan 1800-talet, ville han visa att dagens exempellöst långa period av prisstegringar på bostadsmarknaden tycks vara dömd att få ett brått slut. En varning nu alla Norges ekonomijournalister försöker tolka och spekulera kring.      

Bengt Lindroth, SR:s Nordenkorrespondent
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista