Hård kritik mot opinionsinstitut

Opinionsinstituten har fått hård kritik sedan årets prognoser, som i år var fler än tidigare, avvek ovanligt mycket från det slutliga valresultatet. En av dem som ger opinionsinstituten låga slutbetyg är statsvetaren Peter Esaiasson.
– Man har ju missat de två stora förändringarna: moderaternas stora, stora, jättelika förlust och socialdemokraternas uppgångar, säger Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Sedan den 4 augusti har Temo, Ruab, Demoskop, Sifo, Gallup och Skop publicerat 76 valprognoser, men samtligas spådomar blev denna gång ovanligt missvisande. Alla utom Ruab trodde till exempel att socialdemokraterna skulle landa flera procent under valresultatet på nästan 40 procent, och ingen av instituten lyckades ringa in väljarkårens drygt 30-procentiga sänkning av moderaternas stöd. Institutens metoder ifrågasätts Flera politiker och statsvetare ifrågasätter nu opinionsinstitutens metoder, men enligt Temos opinionsansvarige Arne Modig är det nya förändrade väljarbeteenden som är den största boven i dramat: – Jag tror att det beror på att förutsättningarna för att göra mätningar har ändrats. Väljarna är mycket rörligare, bestämmer sig senare och vi får ett minskat valdeltagande. Det gör att etablerade metoder inte fungerar lika bra som tidigare, säger Arne Modig. Ska ringa intervjuade Därför ska nu både Sifo och Temo ringa runt till sina senast intervjuade för att lista ut varför röstandet inte såg ut som prognoserna, och mätmetoderna måste nog göras om, säger Arne Modig, om inte annat för den egna trovärdighetens skull: – Det är naturligtvis en nackdel för oss, att resultaten ser ut så här inför valet, och vi kommer naturligtvis att arbeta hårt på att ge ett ordentligt svar på hur det kommer sig att det gick på det här viset, och att utveckla våra metoder så att vi ska undvika sådant här för framtiden, säger Modig.
Anders Kilander och Fredrik Furtenbach

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".