"Byggnads redovisade inte alla uppgifter"

I den dom i Europadomstolen som fackförbundet Byggnads och svenska staten förlorade, får nu Byggnads kritik. Rättschefen Carl-Henrik Ehrenkrona på utrikesdepartementet drev målet för Sverige i Europadomstolen, och han menar att Byggnads inte lämnade över alla uppgifter.

– Det fanns en ovilja från Byggnads av att redovisa allt material för regeringen, säger Carl-Henrik Ehrenkrona.

På vilket sätt då?

– Genom att de helt enkelt inte ville tillhandahålla vissa uppgifter.

Målet handlade om den granskningsavgift på 1,5 procent som Byggands tar ut av icke fackligt anslutna byggnadsarbetare, för att kontrollera att lönen är rätt.

På den ena sidan stod fem icke fackligt anslutna byggjobbare och arbetsgivarorganisationen Sveriges byggindustrier, på den andra sidan stod Byggnads och svenska staten. Att det är staten som är motpart beror på att det blir så i den här typen av mål.

Får in 40 miljoner
Byggnads får in uppskattningsvis 40 miljoner kronor i granskningsavgifter från icke fackligt anslutna byggnadsarbetare varje år. Arbetsgivarorganisationen Sveriges byggindustrier hävdar att granskningsavgifterna ger en stor vinst, medan Byggnads menar att det är en förlustaffär.

Europadomstolen gav de fem byggjobbarna rätt, och underkände Byggnads uppgifter om vad pengarna från avgifterna används till, eftersom redovisningen inte visade att pengarna bara användes till den kontroll av löner som den är avsedd för. Precis den synpunkten hade svenska staten framfört till Byggnads innan rättegången.

”Skulle ge en felaktig bild”
Byggnads menar å sin sida att det staten ville ha skulle ge en felaktig bild, eftersom det enbart gällde granskningsavgifterna för en av 29 avdelningar, Byggnads ville lämna redovisningen för alla avdelningar.

Därför lämnades inte mer uppgifter, enligt Byggnads ordförande Hans Tilly.

– Då blev det en konflikt, och vi tycker inte att det blir en riktig beskrivning av verksamheten när man bara tar en liten del av en helhet, säger han.  

Är det så att ni är rädda för att visa siffrorna för att det kan visa att Sveriges byggnadsindustrier har rätt att det här kan gå med vinst?

– Nej, det är tvärtom. Om vi visar helheten så visar vi ju alla 29 avdelningar.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista