Regeringens utredning: Sverige inte bundet godkänna gasledning

Sverige har inget som helst krav på sig att godkänna gasledningen från Ryssland förbi Gotland, som utrikesminister Carl Bildt hävdat. Det visar regeringens egen granskning, som Ekot läst.

Att Sverige i EU varit med och godkänt gasledningen som ett transeuropeiskt projekt är inte på något sätt bindande. I en promemoria gjord på näringsminister Maud Olofssons departement står det så här:

”Att projektet finns på listan innebär inte något som helst beslut att ledningen ska byggas, inte heller ett godkännande av att den byggs. Tillstånden lämnas av de berörda staterna”.

Promemorian är skriven strax före jul förra året, och slår flera gånger fast att en medlemsstat inte är uppbunden.

Kritik mot förra regeringen
Utrikesminister Carl Bildt har kritiserat att tidigare regering inte reagerat när frågan om gasledningen behandlats i EU:s ministerråd.

Bildt upprepade den kritiken på en presskonferens på torsdagen.

– De satt där. De sa ingenting. De frågade ingenting. De hade inga reservationer och inga synpunkter, och de har inte redovisat någonting av detta efteråt, säger Carl Bildt.

Men att regeringen inte uttalade sig eller ställde frågor är enligt regeringens promemoria inte särskilt ovanligt. I promemorian står det, och det gäller alla länders ministrar, att det är mycket ovanligt att en minister vid mötena i Bryssel uttalar sig om enskilda projekt.

Det har dessutom aldrig hänt att en minister uttalat sig negativt om ett projekt det egna landet är inblandat i.

Tystnad inget ovanligt
Regeringsdokumentet slår också fast att ett land, i det här fallet Sverige, är skyldigt att vidta särskilda informationsinsatser. Det betyder att en regering ska informera den egna befolkningen för att motverka hinder och opinion som på felaktiga grunder kan förhindra projektet.

I Sverige tog inte debatten fart förrän den pensionerade diplomaten Krister Wahlbäck, dessutom före detta rådgivare till Carl Bildt, i en debattartikel berättade om gasledningen förbi Gotland.

Wahlbäck sa före regeringsskiftet så här:

”Men om det skulle vara så att vi befarar negativa återverkningar på andra områden som följd av en kritisk svensk hållning till gasledningsprojektet, så är det särskilt viktigt att regeringen äntligen informerar allmänheten om vad som står på spel för Östersjöns del.”

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista