Skärpta krav för tyska brunkolskraftverk

För att minska utsläppen av växthusgaser vill den tyska regeringen skärpa kraven på kraftverk som eldas med brunkol. Det kan innebära drastiskt förändrade förutsättningar för lönsamheten för svenska Vattenfall.

Svenska Vattenfall driver flera brunkolseldade kraftverk i östra Tyskland med mycket god lönsamhet. Totalt sett står brunkol för en fjärdedel av tysk elproduktion.

Men enligt ett förslag från det tyska miljödepartementet ska brunkolsverken få en mindre andel av de emissionsrätter för koldioxid, som man planerar att dela ut till tyska kraftproducenter.

Måste köpa utsläppsrätter
Det innebär att Vattenfall kommer att tvingas att köpa utsläppsrätter på den fria marknaden och att elproduktionen då fördyras. Hur mycket går i dag inte att säga.

Vattenfall vill inte kommentera uppgifterna, mer än att den politiska processen i Berlin är ännu inne i ett tidigt skede.

Miljödepartementet med ansvarig minister Sigmar Gabriel har inte än presenterat sitt förslag för regeringskabinettet än, och där lär han få motstånd från näringsminister Michael Glos, som ser mer till industrins intressen.

En delseger för miljön
Men bland tyska miljöorganisationer, ser man förslaget som en delseger.

– Brunkol har hittills varit den billigaste produktionsformen av el i Tyskland, men nu kommer brunkol att på sikt konkurreras ut av till exempel naturgas, tror Gerd Rosenkranz på den tyska motsvarigheten till Svenska naturskyddsföreningen.

Han tror även att Vattenfalls planer på ett nytt brunkolseldat verk i Lausitzregionen östra Tyskland kan komma att omprövas.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista