CIA-agenter åtalas i Italien

Uppdaterad 16:55
En italiensk domstol har beslutat att 26 amerikaner, alla utom en CIA-agenter, ska ställas inför rätta. De är misstänkta för att ha kidnappat en egyptisk imam för fyra år sedan. Det blir den första rättegången i samband med CIA:s hårt kritiserade flygningar och transporter av terrormisstänkta i Europa.

Den egyptiske imamen Amu Obar kidnappades i Milano i februari 2003, och flögs i hemlighet till Egypten där han ska ha blivit torterad under flera år.

Ytterligare fem står åtalade
Fem italienare står åtalade tillsammans med CIA-agenterna, och chefen för den italienska militära underrättelsetjänsten har fått sparken.

Rättegången ska börja den 8 juni och domstolen sätter nu press på den italienska regeringen att formellt begära de 26 amerikanerna utlämnade. Men det anses mycket osannolikt att USA kommer att lämna ut någon av CIA-agenterna till Italien.

CIA har vägrat kommentera den italienska rättegången.

En av flera kidnappningar
Det här är en av den amerikanska spiontjänstens många uppmärksammade kidnappningar som nu nystas upp i europeiska länder.

Polisen i Tyskland har efterlyst 13 personer, som tros arbeta för CIA, efter en kidnappning av en tysk medborgare som det visade sig att man förväxlat namnet på. När man fått klart för sig att man gripit fel person dumpades mannen vid en grusväg i Albanien efter sex månaders fångenskap.

I veckan riktade Europaparlamentet skarp kritik mot 15 europeiska länder, däribland Sverige, för att man sett mellan fingrarna med CIA:s fångtransporter genom Europa.

Inte troligt med utlämning
Fångarna har både utsatts för tortyr under förhör och hållits isolerade på ett sätt som bryter mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter.

Enligt parlamentets rapport har elva europeiska länder hjälpt CIA med fångtransporterna. Fem länder kritiseras för att ha försvårat utredningen.

Elsa Helin
elsa.helin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista