Swedbanks vinst blev drygt 14 miljarder

Swedbanks vinst på 14,3 miljarder kronor under förra året blev något lägre än året innan. Men bankens vd Jan Lidén menar att resultat ändå visar att det går fortsatt bra för Swedbank. Det är framför allt verksamheten i de tre baltiska länderna som visar goda vinster och som växer.

Jan Lidén håller dock med om att risken för ett bakslag finns.

– Det är väldigt viktigt för oss att hålla reda på den risken och försöka vara så duktiga som möjligt på att förstå vad som är risk. Det tror vi att vi har gjort hittills.

Så ni har inte vuxit för snabbt?

– Nej, det är inte vår bedömning just nu, säger Jan Lidén.

Vuxit stort i Baltikum
Men ändå har Swedbank vuxit sig så stor i Baltikum att banken snart har lika många anställda där som i Sverige.

Det är i Estland, Lettland, Lettland och Litauen som banken tjänar mest på skillnaden mellan in- och utlåningsräntan, räntenettot.

Det ökade med 30 procent i Baltikum medan räntenettot i den svenska delen minskade jämfört med året innan. För hela koncernen var räntenettot i stort sett oförändrat.

Nyanställningar i baltikum
Det är också i den baltiska bankrörelsen som Swedbank anställer nytt bankfolk, mer än 1 200 personer förra året.

Den svenska bankrörelsen däremot går mot ännu en översyn.

– Banken måste utvecklas i takt med kundernas krav. Det är väl ingen som vill ha ett gammaldags bankkontor utan kunderna ställer ännu större krav på kompetens och att det finns kontor där kunderna finns. Vår internetbank blir mycket mer interaktiv på kundernas begäran.

Betyder det fler eller färre kontor?

– Jag tror inte att betyder så stor skillnad på antalet men det kan ha betydelse för var de finns någonstans, hur vi bemannar kontoren och vad de kan utföra för tjänster, säger Jan Lidén.

Eva Stenström
eva.stenstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista