Ett litet kungadöme med stora problem

20071206. Tidigare val i det lilla kungadömet Lesotho har ackompanjerats av politiska konflikter som spårat ut och lett till våldsamheter. Men när Lesotho nu, lördagen den 17:e februari, går till val så står hoppet till att det här valet ska gå till historien som det första fredliga valet i landets historia.

18 parlamentsledamöter från regeringspartiet Lesotho Congress for Democracy, LCD, orsakade i höstas politisk kris i Lesotho när de hoppade av från LCD och anslöt sig till det nybildade oppositionspartiet All Basotho Convention, ABC.

ABC grundades av Tom Thabane, en veteran och tungviktare i Lesothos politik. Thabane ingick länge i premiärminister Pakalitha Mosisilis innersta krets, men på senare tid hade han fått allt lättviktigare ministerposter.

Avhoppen ledde till att nyval utlyses och på lördagen ska ett nytt parlament väljas. 14 partier ställer upp, men striden kommer att stå mellan det styrande LCD och det nya oppositionspartiet ABC.

Fyra val har hållits hittills
Lesotho var fram till 1966 ett brittiskt protektorat då landet fick sin självständighet.  Sen dess har landet hållit fyra val. Det första, 1970, annullerades av den dåvarande premiärministern Leabua Jonathan. De följande 16 åren levde Lesotho under undantagstillstånd. Därpå skakades landet av en militärkupp och en kung tog över och styrde landet med kungliga dekret.

Tidigt på 1990-talet upplevde Lesotho en kort period av demokrati, men 1994 var det dags för ännu en militärkupp. Fyra år senare, 1998, skulle demokrati återinföras och allmänna val hölls. Pakalitha Mosisili och hans LCD vann, men oppositionen ifrågasatte resultatet och landet slungades in i våldsamma oroligheter.

Det föranledde Sydafrika och Botswana att militärt ingripa på mandat för SADC, Southern Africa Development Community. Kungen, Kung Letsie III, har numera bara en ceremoniell roll.

Helt beroende av Sydafrika
Om man tittar på kartan så ser Lesotho ut som en ö i Sydafrika. Det bergiga landet är helt omgivet av det i alla avseenden mäktigare Sydafrika. Det är ett mycket fattigt land och helt beroende av Sydafrika.

Omkring hälften av landets 1,8 miljoner invånare lever på två dollar om dagen, eller till och med mindre, enligt FN-statistik.  Infrastrukturen är illa utbyggd, vägnätet glest och många byar kan bara nås på hästrygg i den bergiga, oländig terrängen.


Lesotho är också ett de länder i världen som drabbats värst av hiv och aids. Nästan 40 procent av den vuxna befolkningen är smittad. Endast en bråkdel av de smittade får bromsmediciner, och regeringen måste hitta sätt att ta hand om den ständigt ökande skaran av föräldralösa barn.

Vatten landets största tillgång
Lesothos största tillgång är vatten, som exploateras genom ett gigantiskt projekt, Lesotho Highlands Water Project. Det är ett projekt som ska generera både vatten och vattenkraft till Lesotho, men framförallt till den stora dynamiska ekonomin Sydafrika.

Världsbanken, Afrikanska utvecklingsbanken, Europeiska investeringsbanken och många andra biståndsgivare har bidragit till att finansiera projektet som kostar många miljarder dollar.

Men projektet har varit anfrätt av korruptionsskandaler, och den tidigare VD:n Masuphe Sole dömdes till fängelse för att ha tagit emot omfattande mutor av internationella företag.

Stora inkomster från cannabisodling
De flesta människor i Lesotho livnär sig på små jordbruk. En tredjedel av männen i arbetsför ålder arbetar i Sydafrika, flertalet i gruvindustrin. 

Det odlas också mycket cannabis i Lesotho, som sedan säljs i Sydafrika. Inkomsterna från cannabis står för en tredjedel av Lesothos exportinkomster. Resterande kommer från bistånd och pengar som gruvarbetarna i Sydafrika skickar hem.

Utgången av valet på lördagen är oviss. Men om valresultatet respekteras är mycket vunnet. Sedan återstår för den nya regeringen att ta itu med landets enorma problem: fattigdomen, aids-epidemin och korruptionen.

Marianne Kihlberg
marianne.kihlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista