Venezuelas president gör tv varje dag

Den venezuelanska vägen till socialismen har nu inletts, förklarade Hugo Chávez efter sin valseger för några månader sen. Och för att ingen ska ta miste på vägen har hans tidigare veckovisa radio- och TV-program Aló Presidente nu börjat sändas varje vardag, rapporterar vår korrespondent.

Aló Presidente har kunnat se ut hur som helst. Ibland har det sänts från en studio, men lika ofta från en naturlig miljö: ett bytorg eller en fabrik. Några gånger har det sänts från utlandet, som när Hugo Chávez var på resa i Bolivia.

Det enda gemensamma för alla program är att det är Hugo Chávez som är centrum. Det är han som pratar, frågar, diskuterar, presenterar, berättar och ibland till och med sjunger.

Tusentals timmar
Aló Presidente i sitt gamla format har sänts 264 gånger. Varje gång i genomsnitt fem timmar och sammantaget en bra bit över tusen timmar.

Men nu ska alltså Aló Presidente sändas varje dag, från måndag till fredag, på bästa sändningstid mellan åtta på kvällen och halv tio; just den tid då venezuelanerna brukar titta på sin favoritsåpopera.

Svår konkurrent
Det är stor en chansning, för såpoperor tillhör venezuelanernas livsluft. Men Hugo Chávez tycks inte tveka om att hans lektioner i hur socialismen ska byggas kommer att vara ännu attraktivare.

Till en början sänds programmet omväxlande i radio och i tv och helgerna är tills vidare fria från Aló Presidente.

– Men behövs det så får vi väl ta helgen i anspråk också, sa Hugo Chávez när det nya programmet presenterades.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista