"Jobbdiskrimineringen är överdriven"

Svenskt Näringsliv ifrågasätter bilden av att invandrare diskrimineras när de söker jobb. Talet om diskriminering är starkt överdrivet hävdas i en rapport. Istället är det andra faktorer som påverkar möjligheten att få jobb, enligt Svenskt Näringsliv.

– Man kan inte lösa invandrararbetslösheten utan att ha generella lösningar på arbetslösheten. Genom att framställa den som ett invandrarproblem finns det en risk att framför allt invandrarungdomar tappar modet och framtidstron.

– De känner att hur mycket de än anstränger sig, studerar eller inte, kommer de ändå inte att få något jobb eftersom det är deras efternamn som avgör, säger, säger Farbod Rezania på Svenskt Näringsliv.

Många läkare är invandrare
I rapporten pekar Svenskt Näringsliv på att en tredjedel av dem som har fått ett jobb sedan 1993 är invandrare och att andelen invandrare som får arbeten som kräver högre utbildning ökar. Exempelvis är alltfler läkare invandrare.

Det är ålder, utbildning och hur länge man har bott i Sverige och var man bor som är avgörande för om man får ett arbete, inte till exempel hudfärg eller namn.

Enligt rapporten från Svenskt Näringsliv sker alltså ingen systematisk diskriminering av invandrare.

Går emot andra rapporter
Därmed går den emot de flesta andra undersökningar.

En av dem som har en annan uppfattning är ombudsmannen mot etnisk diskriminering Katri Linna.

– Svårigheterna kvarstår även efter många år i Sverige trots att man har en hög utbildningsgrad. Vi ska vara varse om att invandrare generellt har en högre utbildningsgrad än svenskfödda och många undersökningar visar just att utbildningsnivån inte ger det positiva utslaget på arbetsmarknaden för invandrare på samma sätt som det gör för svenskfödda, säger hon.

Även Ams har annan uppfattning
Även Arbetsmarknadsstyrelsen har länge pekat på att de som inte är födda i Sverige har betydligt svårare att få jobb. Johnny Ahlqvist, chef för samverkansfrågor på Ams, menar att det vore farligt att bortse från att diskriminering förekommer.

– Ja, jag tror att det finns en fara i det för då kör man på i gamla hjulspår och tycker att allting är frid och fröjd. Det finns ju många fall där man har pekat på en diskriminering, säger han.

Malena Wåhlin
malena.wahlin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista