Borgerlig oenighet om sjöfyllegräns

Den borgerliga majoriteten är splittrad vad gäller förslaget att införa en låg promillegräns för sjöfylleri. Moderaterna är tveksamma, och därför finns förslaget inte längre med i förhandlingarna mellan partierna.

Kristdemokraten Inger Davidson, som är vice ordförande i riksdagens justitieutskott, beklagar att regeringen inte verkar lägga något förslag.

- Jag tycker att det vore ett stort misstag. Därför att sjöfylleriet har ökat, framför allt utmed kusterna vid storstäderna. Det är nog bara en tidsfråga innan det händer en större olycka, säger Inger Davidsson.

Meningarna går isär
Idag finns bara en promillegräns för grovt sjöfylleri och den är på en promille.

En utredning har velat införa en gräns för vanligt sjöfylleri på 0,2 promille för fritidsbåtar över en viss storlek. I dag finns ingen promillegräns för vanligt sjöfylleri, men är en lätt berusad båtförare kan ändå fällas om han är farlig för andra.

Bland regeringspartierna går meningarna isär. Kristdemokraterna vill ha en promillegräns för vanligt sjöfylleri, liksom folkpartiet och centern. Men moderaterna tycker att frågan behöver utredas mer, och därför finns det inget sådant förslag i den lagrådsremiss som partierna nu diskuterar.

Kustbevakningen vill ha promillegräns
Kustbevakningen beklagar det här, eftersom en promillegräns för vanligt sjöfylleri skulle förenkla arbetet. I stället för en subjektiv bedömning av om någon är sjöfull, så skulle en enkel mätning visa sanningen.

- Jag tycker att den här debatten har pågått så länge nu, och tillräckligt många olyckor på grund av alkohol till sjöss har inträffat. Så jag tycker det är dags att vi får ett instrument att jobba mot alkohol till sjöss, säger Jonas Andersson på Kustbevakningen.

Bodström kritisk till regeringen
Justitieutskottets ordförande, socialdemokraten Thomas Bodström, vill ha en promillegräns för sjöfylleri. Och han är kritisk till regeringen.

– Det handlar ju om att rädda människors liv, så det är klart att det är otroligt viktigt. Här ser man återigen den frihetsromantik om alkohol som finns hos moderaterna, och som kommer att kosta människor livet, säger Thomas Bodström.

Mats Eriksson med hjälp av SR Väst
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista