Riktlinjer ska förbättra missbruksvården

Det finns för många tveksamma behandlingsmetoder i missbruksvården. Det menar Socialstyrelsen, som lagt fram riktlinjer för missbruksvården som gäller både för sjukvården och socialtjänsten. Socialstyrelsen hoppas att vården ska bli bättre och mer enhetlig över landet.

– Det vi vill uppnå är naturligtvis en mycket bättre vård för dem som behöver den här vården; vård och behandling som vilar på en vetenskaplig grund, säger Ulf Malmström, samordnare på Socialstyrelsen.

Det låter som om missbruksvården och behandlingsformerna idag är väldigt spretiga?

– Det är nog vårt intryck också.

På missbruksenheterna i kommuner och landsting används idag en uppsjö olika behandlingsmetoder. Socialstyrelsen vill med de nya riktlinjerna bland annat rensa bort behandlingsmetoder som de menar inte är bevisat effektiva, till exempel att ge en person antabus utan uppsikt.

Riktlinjerna är de första som gäller både för sjukvården och socialtjänsten. Där står bland annat vilka läkemedel och behandlingsformer som bör användas för att hjälpa personer med alkohol- eller narkotikaproblem.

Formulär ska underlätta
En annan åtgärd är att socialtjänsten ska använda samma frågeformulär som idag finns inom sjukvården vid den första kontakten med en person. Formulären kan göra att fler kan få rätt hjälp snabbare.

Tanken med riktlinjerna är att färre personer med missbruksproblem ska falla mellan myndigheternas stolar. De gör det tydligare att socialtjänsten och sjukvården har ett gemensamt ansvar, säger Åsa Börjesson, avdelningschef på socialstyrelsens socialtjänstavdelning.

– Det jag tycker är viktigast är att vi visar på att det behövs insatser både från hälso- och sjukvård och socialtjänsten samtidigt i en del fall, och att om bara den ena gör sin del, då är det relativt värdelöst för den enskilde, säger hon.

”Mindre kommuner har inte råd”
Men det finns problem, menar Berne Stålenkrantz, ordförande för intresseorganisationen Svenska brukarföreningen och som själv behandlas med metadon mot sitt missbruk. Han tror att små kommuner får svårt att leva upp till riktlinjerna, eftersom många av dem idag saknar enheter som är specialiserade på att hjälpa missbrukare.

– Mindre kommuner har ju inte det. För att kunna erbjuda Subutex- eller metadonbehandling, till exempel, krävs det beroendecentrum. Vi har sett tidigare att mindre kommuner inte har råd, säger Berne Stålenkrantz.

Daniel Sundbaum
daniel.sundbaum@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista