IAEA ska granska samtliga kärnkraftverk

Den svenska kärnkraftsindustrin har kommit överens om att låta IAEA granska samtliga svenska kärnkraftverk. Kärnkraftsbranschen vill att regeringen bjuder in det internationella atomenergiorganet för inspektioner. Beslutet fattades vid ett möte med Statens Kärnkraftinspektion.

– Vi får nu tillgång till inernationell exeprtis, bred och mycket erfaren expertis. Dessutom ger det stor trovärdighet med en granskning som genomförs i FN:s regi. Undersökingen är också helt öppen, säger Jan Edberg, vd för Forsmarks kärnkraftverk.

Gör ni detta för att ni behöver hjälp med säkerheten?

– Vi kommer naturligtvis få en hel del värdefulla tips och råd om vad vi kan förbättra. Vi kommer ju att bli granskade med andra ögon än våra egna eller kärnkraftinspektionen eller Vanu, som är ett branschorgan, som normalt gör granskningarna hos oss. Det här blir alltså en helt utomstående och fristående internationell granskning, säger Jan Edberg.

Det är oklart när en sådan granskning kan ske, men förmodligen tar det minst ett år innan den kan genomföras.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista