USA planerar ta emot fler Irakflyktingar

USA har anklagats för att inte ta emot några flyktingar från Irak. Nu planerar dock USA att öppna dörrarna för personer som samarbetat med de amerikanska trupperna och man ska också släppa in ett större antal vanliga flyktingar.

Nästan två miljoner människor har lämnat Irak sedan kriget inleddes, de flesta för Syrien och Jordanien. Men USA, som ändå startade kriget, har varit extremt restriktivt. Sammanlagt har bara 500 irakier tagits emot.

En förklaring är säkert att om man accepterade flyktingar från Irak skulle det vara ett slags erkännande att kriget slagit fel.

Tar emot tolkar från Irak
Nu är dock en omsvängning på gång. Först och främst planerar Bush-administrationen att ta emot ett ökat antal personer som samarbetat med de amerikanska trupperna i Irak eller med andra USA-myndigheter och som därmed är i riskzonen. Motståndsgrupperna och säkert en hel del vanliga irakier ser dem som kollaboratörer och flera hundra har dödats.

USA har redan ett speciellt program för att ta emot tolkar, den kanske mest utsatta gruppen, men det omfattar bara 50 personer per år och väntetiden är nu sex år. Det här programmet väntas alltså expandera och inkludera andra grupper.

Kongressen kritiserade
Dessutom har USA sagt att man nu också är berett att ta emot 7 000 ”vanliga” flyktingar från Irak under 2007, detta efter kritik i kongressen att USA gjort för lite.

FN säger att det är ett steg framåt och hoppas på mer, men även om det genomförs så har USA givit uppehållstillstånd till långt färre irakier än till exempel vad Sverige har gjort.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista