Sju fick livstid för attentat i Istanbul

En domstol i Istanbul i Turkiet dömde på fredagskvällen sju personer till livstids fängelse för inblandning i fyra bombdåd mot brittiska och judiska mål i staden år 2003.

De sju män som nu har dömts till livstids fängelse anses tillhöra en turkisk gren av terrornätverket al-Qaida. En av de sju, en syrier vid namn Loai al Saqa, fälldes för att ha varit hjärnan bakom attentaten. Vid fredagens slutplädering uppmanade han sina anhängare till fortsatt heligt krig. Han ropade att segern var nära och citerade verser ur Koranen.

En annan man, Harun Ilhan, erkände sig skyldig till dåden. Han argumenterade för en islamsk stat i Turkiet och kritiserade landets nuvarande sekulära styre.

Sammanlagt stod 73 personer åtalade, misstänkta för inblandning i dåden. 26 av dessa friades, medan de övriga tilldelades kortare fängelsestraff. 29 av de åtalade dömdes för att tillhöra al-Qaida.

Minst 58 personer dödades och 600 skadades i de fyra självmordsattentaten i november 2003. Självmordsbombarna utlöste sina sprängladdningar, som var gömda i lastbilar, utanför två synagogor, utanför en brittisk bank och vid det brittiska konsulatet.

Bland de döda fanns den brittiske generalkonsuln men de flesta som omkom var förbipasserande.

Caroline Salzinger, Istanbul
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista