Pagrotsky varnar för mediepolitisering

Det är mycket uppseendeväckande att moderaternas talesman i mediefrågor, riksdagsmannen Mats Johansson, kritiserar innehållet i Sveriges Radios programutbud, anser förre kulturministern Leif Pagrotsky.

– Det är helt exempellöst i Sveriges moderna historia att en så tung person som en talesman i de här frågorna för det parti som har mer än hälften av regeringsunderlaget gör på det här sättet. Vi politiker har ju annars haft som en hederssak att hålla oss borta från den typen av detaljingripande kommentarer, därför att Sveriges Radio och Sveriges Television ska vara oberoende av oss politiker eftersom det är deras jobb att granska oss politiker, säger Leif Pagrotsky.

Leif Pagrotsky anser att det nu sker en total politisering av mediepolitiken i Sverige som moderaterna driver fram. Avtalet med Sveriges Radio och Sveriges Television är halverat och nu bara tre år och osäkerheten om framtiden stor, menar Leif Pagrotsky.

”Ove Joanson kommer att bytas ut”
Han är säker på att moderaterna kommer att göra sig av med Sveriges Radios ordförande Ove Joanson.

– Nu vet vi att Sveriges Radios ordförande, som är utsedd av moderaterna, inte är lojal nog mot partipiskan och kommer att bytas ut mot någon snällt och lydigt redskap för regeringens politik. Vi står bara i början av denna obehagliga och för Sverige totalt främmande politisering av public service.

Hur vet du att Ove Joanson kommer att bytas ut?

– Det är jag beredd att slå vad om.

Leif Pagrotsky lägger skulden till osäkerheten kring Sveriges Radio på centerpartiet och kristdemokraterna som gick med på moderaternas krav att hela verksamheten ska utvärderas innan valet 2010.

Under den ekonomiska kris som Sveriges Radio nu genomgår har radiochefen Peter Örn sagt att det är politikernas fel att det fattas pengar genom att anslagen bara ökas med två procent per år, trots att kostnadsökningen är större.

”SR har goda ekonomiska villkor”
Leif Pagrotsky säger tvärtom att Sveriges Radio har mycket goda ekonomiska villkor.

– Jag bara konstaterar att den inkomstökning som vi ville garantera radion för sex år framåt, det är mer och stabilare än vad någon annan statlig verksamhet som jag känner till får, möjligen med undantag av biståndet, säger förre kulturministern Leif Pagrotsky, numera socialdemokratisk riksdagsman.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista