Fattigdom och aids valfrågor i Lesotho

Fattigdom och aids är för en gångs skull de största valfrågorna när ett afrikanskt land går till val. Det är det lilla kungadömet Lesotho, ett bergsland helt omgivet av Sydafrika, som väljer nytt parlament på lördagen.

Lesotho kallas kungariket bland molnen, eftersom det består av bergstoppar som sticker upp ur Sydafrika. Lesotho är det enda land i världen som är helt omgivet av ett annat land och vars lägsta punkt ligger på 1600 meters höjd.

Fattigt och utarmat
Men landet är fattigt och utarmat. Hälften av invånarna lever under fattigdomsgränsen, en dollar per dag, och var tredje är hiv-smittad. Så för Lerato, är det självklart att fattigdom och aids, är det som avgör Lesothos framtid.

– Hiv and poverty. In the most rural areas you see people walking for long distances, there are no roads, there is no water, no electricity, no nothing.

Kommer valresultatet att accepteras?
Regeringspartiet utlyste hastigt ett val, sedan 18 av dess parlamentsledamöter under ledning av utrikesministern, bildade ett nytt parti. Och valet är helt omöjligt att förutspå. Ska premiärministern vinna sin tredje mandatperiod, eller ska det fyra månader gamla ABC-partiet ta hem segern?

Frågan är också om valresultatet accepteras, eller om det blir det en upprepning från 1998, då Sydafrika och Botswana skickade trupper in i Lesotho, för att kväsa oroligheter. För Lerato spelar det ingen roll; det viktigaste är att det blir en förändring.

– Change, change, change. We need change.

Men en förändring till vad? Det enda Lesotho kan exportera är vatten och arbetskraft till Sydafrika. Så man kan undra hur många befolkningen på 1,8 miljoner människor som är hemma och går och röstar i detta otillgängliga bergsland, där fyra av fem byar bara kan nås via hästryggen eller till fots.

Långa köer till vallokalerna
Sydafrika har bidragit med tre helikoptrar som flyger ut valmaterial till isolerade bergsbyar. Men intresset att rösta är rekordstort där köerna ringlade långa redan på lördagsmorgonen.

Vincent Dahlbäck, Maseru i Lesotho
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista